Year I, January – June 2016, 1 – 2

kopertina_Shejzat_1_2_2016

Editorial

Shejzat si shpresë e bashkëkohësisë

Po mbushen gjashtë dekada qysh se Ernest Koliqi nxirrte së parit në Romë “Shêjzat” e tija, drita e të cilave u shue me vdekjen e shkrimtarit shkodran. Ishin kohë të vështira për kulturën shqiptare, që e ndryme në kanunet e nji ideologjije dogmatike e cila mohonte vetë themelin e çdo prodhimi shpirtnor, lirinë, dergjej kruspull ndër gulshe, e izolueme prej kulturës dhe shpirtit europian, pa arritë me e plotsue kurrkund qëllimin e vet fisnik.

Asokohe Koliqi shkruente se me atë revistë kishte si qëllim, së bashku me nji aradhë shkrimtarësh e studiuesish, me u vu “në vijën mâ të parë luftarake, me armën e  kulturës”. Ajo luftë tashma ka mbarue, por në rrënojat e mbetuna po cijasin gjithnji ata që qenë për dekada mohimi i kulturës së vërtetë si edhe stërdhambçat që u formuen dhe u rritën me at’ frymë shtrembnuese. Sot, “Shejzat”, të çlirueme prej nji pjese të barrës që kishin kur lindën s’parit, rikthehen me detyrën me i rezistue antikulturës, asaj që paraqitet si nji stërzgjatje e epokës komuniste që perëndoi pa lavdi por sidomos asaj kallpes që e ka zëvendësue si produkt i pashmangshëm i vorfnisë mendore dhe shpirtnore.

Megjithatë misioni i “Shejzave” të sotme nuk soset me reagimin ndaj kalbsinave të antikulturës. Kryekrejet, na mëson mendimi filozofik perëndimor, asht veprimi e kjo revistë don me qenë cermë e veprimit kulturor ndër ne. Me vijue në hullinë e nji mjeshtri të madh si Koliqi, nuk don me thanë me kthye kryet mbrapa me nostalgji dhe thjesht me admirue atë çka ka qenë dikur. Nuk duem me iu mveshë si urthi nji muri të moçëm, por mtojmë me ndërtue diçka të re.

“Shejzat” e Koliqit janë shenj i dukshëm i përkatsisë shpirtnore dhe i idealit që na ka parapri, ato janë pikënisja e nji shtegtimi të ri që paraqet qysh në fillim nji identitet të vetin. Për ketë arsye seria e re e “Shejzave” don me u kthye në nji tribunë të mendimit shqiptar, tue dialogue gjallnisht me intelektualë e studiues të arealit ballkanik, e hapun ndaj mendimit kritik, me qëllimin me thadrue metoda të reja hulumtuese në lamijet e ndryshme të kulturës sonë. I urojmë jetë të gjatë “Shejzave”, ndriçofshin gjithnji për të mirën e kulturës shqiptare, me nji frymë bashkimtare e shkencore! A.N.

Evalda Paci

Gjurmime rreth leksikut të liturgjisë në "Mesharin" e Gjon Buzukut

The essay centres around the liturgical lexicon of Gjon Buzuku’s Meshari. The author has drawn on specific parts of Meshari, especially, from Officium, the Psalms and other parts of the book. Terminology in prayers and biblical parts of Meshari could not possibly escape meticulous examination either. Specific nomenclatures in the Meshari are also carefully reported such as names of God, names of sacred cult objects and other elements connected to them. Furthermore, linguist Paci investigates several elements of liturgical terminology in the tradition of Albanological studies, e.g. the continuity of specific nomenclatures in successive authors. Lastly, the essay emphasizes the importance of Meshari, as it inspired and promoted further liturgical lexicon in written Albanian.

Italo Sarro

I martiri albanesi del 1648

Three years after the beginning of the Candia War, there were rumours running in Shkodra that perhaps Venetian troops would shortly land in some Albanian harbour. The Catholics of this area geared up for war in an attempt to get rid of the Ottoman yoke. The uprising broke out on 17 February 1648 but it was crushed by the rulers. Soon afterwards a wave of merciless persecution followed. Based on original documents from the Archive of Propaganda Fide, historian Italo Sarro recounts the facts that preceded and followed the uprising. Along with civilians, Franciscan friars Ferdinando Isola da Albissola, Giacomo da Sarnano and Rev. Gjergj Jubani fell victim to the Ottoman persecution and were publicly impaled in the bazaar of Shkodra.

Lucia Nadin

Marino Barlezio tra Venezia, Padova, Vicenza. Paesaggi veneto-scutarini

After the second siege and the fall of Shkodra to the Ottomans, Marin Barleti sailed to Venice where he found shelter and his first occupation. Afterwards he started showing interest in religion and attended teleological studies in Padua, where he became a priest in September 1494. Barleti was subsequently appointed parish priest to Santo Stefano di Piovene, Vicenza (in the diocese of Padua, though). The influence of Paduan cultural and religious circles permeates the verses in the preface to the Life and Deeds of Skanderbeg. Like his publisher Bernardino Vitali, Barleti followed in the footsteps of the renown Italian humanist Girolamo Donà. Specific aspects of the influence of Donà can, in fact, be traced throughout his work. The parish he was appointed to was very strategic – first because it was on the border between Venetian territory and Imperial territory; second, it was close to the Marian shrine erected on the peak of Monte Summano, where pilgrims would continuously flock to. The backdrop of this part of Vicenza landscape against which his parish was situated resembled that of Shkodra, his motherland and, arguably rekindled in him memories of the bygone days.

Petar Vrankic

Aktiviteti misionar në Shqipëri në dritën e sinodeve plenare shqiptare të shekujve XVIII dhe XIX

Starting with the history of the Catholic Church in late antiquity in the territories of present day Albania and Kosove, Prof. Vrankic illustrates the most salient historical moments of the local church. The dioceses of Tivar, Shkup, Shkodra and Durres were the outposts of Catholicism in Albania (16 - 19th centuries) After the fall of Bysanzium the Ottoman empire started expanding constantly thus threatening Albanian Roman Catholics. Under the new circumstance which changed radically only in 1912, the Roman Catholic Church in Albania had to react promptly in order to prevent the expansion of Islam and enhance Catholicism in this part of the Balkans. In fact, in the second part of his essay Prof. Vrankic focuses on three Synods held in Albania, namely that of 1703, 1871, and 1875 and analyses specific aspects of each one of them.

Bardhyl Demiraj

Enciklika “Inter Omnigenas” e Papë Benediktit XIV (2 shkurt 1744) dhe roli i Imz. Gjon P. Nikollë Kazazit në përftimin e saj

The present study deals with the encyclical Inter omnigenas by Pope Benedict XIV, from 2 February 1744, in which the leader of the Roman Catholics addressed the clergy in the ecclesiastical provinces of Albania and Serbia. Original documents from the Archive of Propaganda Fide in Rome, especially Msgr Gjon Kazazi’s correspondence with prelates sheds abundant light on the circumstance when the encyclical was drawn and its influence on the religious and cultural life in the northern Albanian territories. In fact, the present encyclical forms part of the countermeasures taken by the Holy See to offset syncretic manifestations such as crypto-christianity amongst Albanians.

Remzi Përnaska

Jan Hanusz-i, indoeuropianist dhe albanolog. Ndihmesë për historinë e albanologjisë

Remarkable Polish linguist Jan Hanusz (1858-1887) found time in his short life to study the dialects of Arbëresh in Italy. He also published an essay by the title “L’albanais en Apulie” in Mémoires de la Société de Linguistique de Paris. In his essay he recounts his visit to the Arbëresh villages in southern Italy and that he intends to shortly publish a comprehensive study on the dialects of these Arbëresh settlements. Unfortunately, the study was never published, as the linguist died young. Possibly Hanusz left detailed notes and other documents concerning the Italian Arbëresh now scattered around archives in Warsaw, Krakow, Vienna and perhaps Berlin as well.

Kurt Gostentschnigg

The Albanian followers of Austria-Hungary. An attempt of reconstructing the Bridgehead-Field at the periphery of the Habsburg centre

Focusing on the Austrian-Hungarian – Albanian relations, this essay deals with the so called the supporters of Austrian–Hungarian politics among the Albanians. Delving into historical data, a combination of Johan Galtung’s concept of “cultural imperialism” and Pierre Bourdieu’s “field theory” in relation to individual and institutional social actors has been chosen. While Galtung’s concept constitutes a tool for the analysis of the asymmetric relations between Austria–Hungary and the emerging Albania, Bourdieu’s field theory offers a worthwhile viewpoint for the analysis of the relationship between the Austrian–Hungarian fields of foreign policy and military on the one hand, and its Albanian supporters on the other. After general notes on the development of the Albanian National movement, this paper first introduces the collective actors – the Catholic clergy and the chieftains of northern Albania and the Muslim beys of Central and Southern Albania; second, some of the stalwart supporters of Vienna.

Nicola Scaldaferri

Giuseppe Chiaffitella tra S. Costantino Albanese e New York: la prima registrazione integrale del canto di Kostandin e Jurndina (“E lurtmja valle”, 22 aprile 1957)

Throughout his life Giuseppe Chiaffitella (1900-1980) showed unrivalled diligence in gathering evidence of Arbëresh life, culture and history. The essay focuses on his life and, especially on the archive and records that he created and took care of in time. The paper also broaches on the relationships of Arbëresh emigrants to the USA with homeland. Consisting of photographs, audiotapes, vinyl discs, footages, etc, this archive is a precious source of information to draw on. Amongst the rest, however, stands out the tape record of the song of Konstandin and Jurndina, a musical rendition performed during the Valljet celebrations on the Easter Monday of 1957.

Tomorr Plangarica, Remzi Pernaska

Pikëvështrime të Lef Nosit për gjuhën shqipe përmes shënimeve të tij dhe letërkëmbimit me personalitete të kulturës dhe shkencës

There are prominent Albanian figures who have somehow neglected the publication of their works, being committed to action, and in this case, the correspondence and scholarly notes assume special importance. That is the case with Lef Nosi’s contribution to Albanian culture. Reading his correspondence and parts of his scholarly notes (on Albanian and linguistics) serves to underscore particular aspects of his contribution, which were long forgotten after his being sentenced to death and executed in 1945. The present study aims at highlighting the underlying message of his scholarly activity in the field of Albanian studies to which he devoted his whole life.

Arben Ndreca

Lazër Shantoja simbas dosjes gjyqësore të vitit 1945

Rev. Lazër Shantoja was imprisoned at the end of November 1944 and after the military court trial in Shkodra was court-marshalled by the High Military Court in Tirana and executed by gunfire in March 1945. The article focuses on some of the documents and records from his two trials and highlights the absence of the lawyer and the fact that the defendant’s statements have not been recorded but only reported indirectly by the attorney. The main charges brought against him were that of being an anti-Zogan – which in fact sounds preposterous considering that the Communists, too, considered King Zog a foe, – friend to Albanian Fascist prime minister Mustafa Kruja, to Gjon Markagjoni and of having met German SS General Fitztum. His personal diary and extensive correspondence have though vanished from the trial records. Shantoja is one of the 38 Albanian martyrs that the Holy See has lately recognised due to his heroic attitude and the circumstances under which he met his end.

Zef Zorba

Disidenca e parë publike e intelektualëve shkodranë

Written in 1991, these atmospheric memories by poet Zef Zorba take the reader back in 1945 when the bitter fruit of the new Communist regime had already become evident in Shkodra. In a climate of reigning terror and persecution a group of youngsters decided to stage the opera Judas Maccabeus by Fishta to the music of Fr Martin Gjokaj and renown composer Prenkë Jakova. The play they chose was in fact a direct accusation against the terror wave that had seized the whole country. With almost no financial support, the team had to go through a lot of hardships during the rehearsals, but in the end they succeeded. The opera was received warmly by the audience and, surprisingly by the partisan brigades residing in Shkodra as well. However, the opera was soon afterwards censored and never staged again. Promptly hushed by the Communist regime, poet Zorba believes that the staging of Judas Maccabeus was the first sign of malcontent and protest of intellectuals in Shkodra.

Robert Prennushi

Disa kujtime për Prenkë Jakovën

Prominent composer Prenkë Jakova (1917-1969) remains to this day the most original and peculiar artist in Albanian opera and vocal music. His opera Mrika (1958), in fact, is his masterpiece and the most popular of his compositions. Educated and brought up by the Franciscans in Shkodra, who worked with steadfast love for Albanian education, art and culture, Prenkë Jakova was favoured by the stars in having as teacher Fr Martin Gjoka, the first professional Albanian composer. Because of the Second World War, Jakova’s studies at Santa Cecilia in Rome came to an abrupt end. His life afterwards was entirely marked by his passionate work as a half, self-taught genius. Though composing in the Communist regime, which imprisoned him twice, Jakova through his tireless work created and educated a whole generation of future musicians – author Prennushi is one them – as well as a choir and the first philharmonic orchestra in Albania. However, his widely performed compositions recalling folk music themes are his most remarkable achievements.

Matteo Mandalà

Për botimin kritik të variantit në dorëshkrim të romanit “Dimri i vetmisë së madhe” të Ismail Kadaresë

The present essay revolves around the authentic manuscript and the typescript of the first version of Ismail Kadare’s novel “The Winter of the Great Loneliness” (1973). Meticulous description of the manuscript is followed by accurate analysis of the structure of this literary work, which in turn highlights the different initial phases preceding the first edition. The author, then, carries the reader through the multiple stages of the editing process as can be easily deduced from the manuscript sheets. Especially the manuscript is undoubtedly of major importance as it is essential to understanding the style and the language in this Kadarean novel, thus pointing out the wrongful extraliterary interpretations of the detractors of this controversial novel.

Archivum

Hamdi Bushati, Lufta ndërmjet shqiptarëve dhe malazezëve. Luftat e Shpuzës

Letërkëmbim mes Luigj Gurakuqit dhe Mustafa Krujës

Letërkëmbim i dom Gaspër Gurakuqit me Ermanno Armao

Shqipëria e vitit 1997 në vështrimin e Genc Kortshës

Recensione

Cecilie Endresen, Is the Albanian’s religion really “Albanianism”?. Religion and nation according to religious leaders in Albania, Albanische Forschungen 31, Harrassowitz Verlag – Wiesbaden 2012, ISSN 05688957; ISBN 978-3-447-06561-0, ff. 275. (Arben Ndreca)